5 aug 2013

Tijs en Kelly Verhuizen Naar Nederland

Beste mensen,
Laat ik eens een keer met de deur in huis vallen: Na een tijd nadenken en peinzen hebben we de knoop doorgehakt: we komen naar Nederland. We hebben ondertussen ruim 7 jaar (als we de DTS meetellen) aan zendingswerk gedaan en hebben ontzettend genoten van de vele prachtige dingen die we hebben zien gebeuren en de steentjes die wij eraan hebben mogen bijdragen, maar we zien dat onze tijd in dit werk afgelopen is. Zoals er zo mooi in het Bijbelboek Prediker geschreven staat: Voor alles is er een vastgestelde tijd (Pd. 3:1). Zo ervaren wij het ook. Onze tijd hier is voorbij gegaan en het is goed.
Laat ik proberen het uit te leggen. Al enige tijd hebben we het er samen over gehad hoe lang we in de zending zouden blijven en steeds werd het duidelijker dat deze tijd afliep.
Zoals jullie weten zijn we eind vorig jaar officieel van zendingsorganisatie veranderd. We hadden toen zeer duidelijk het gevoel dat onze tijd bij Jeugd met een Opdracht afgelopen was, en dat het tijd was verder te gaan. L’Abri was een goede en logische stap waar we erg gelukkig mee waren en waar we sindsdien verder hebben mogen groeien en leren. We konden mensen laten zien wat het leven met God inhoudt en mochten mensen op weg helpen in hun geloof. Het is een fantastische tijd geweest en we hebben er van genoten en God heel duidelijk aan het werk gezien.
Het was echter vanaf het begin duidelijk dat we nog geen vaste staf waren en vooralsnog in een proefperiode zaten. We  zouden hier in juni een officieel  gesprek over hebben met de  leiding van L’Abri  om samen verder te denken. Net hiervoor kreeg L’Abri echter te horen dat ze binnenkort het huis waar de organisatie nu in gevestigd is, in moeten leveren. Dat is sowieso al heel wat, maar zeker voor het werk van L’Abri  is het huis zeer belangrijk. Het hele idee ervan is dat mensen in een (t)huis ontvangen worden en zo in een omgeving van gastvrijheid en liefde Gods liefde kunnen ervaren.
Dit was dus een schok voor ons allen want dit verandert de hele planning voor de toekomst en de activiteiten die L’Abri heeft.  Voor ons had het de meeste directe gevolgen. Omdat wij nog niet bij het vaste team horen, werd ons verteld dat dit betekent dat we niet kunnen blijven omdat de organisatie, met een verhuizing op het oog, de structuur gewoon niet heeft om er naast het leidersechtpaar nog een stel bij te hebben.
Voor ons was het natuurlijk een schok. In zekere zin reken je er toch op dat alles gewoon goed zal lopen en dat we gewoon zouden kunnen blijven. Toch zagen we de bui al wel een beetje hangen toen we hoorden dat L’Abri zou moeten verhuizen.  Dus eigenlijk waren we er wel iets op voorbereid toen we het te horen kregen.
Maar voor ons heeft dit natuurlijk gelijk gevolgen. We hoeven niet per direct te vertrekken. De leiding is blij met onze werkkracht, maar het is ons wel duidelijk dat er geen toekomst in zit en we dus aan onze volgende stappen zouden moeten gaan denken.
Hier zijn we dus enkele weken druk mee bezig geweest in gebed, gedachten en samen met onze Thuis Front Commissie. Zodoende hebben we besloten en ervaren dat het tijd is om het zendingsveld te verlaten en terug naar Nederland te gaan.
Natuurlijk weten en begrijpen we dat hier veel bij komt kijken. Het is geen gemakkelijk proces. Alleen al het komen van Kelly naar Nederland. Om te beginnen met het visumproces moet ik (Tijs) in Nederland zijn en een jaarcontract hebben voor een baan, met een zeker salaris. Kelly moet die tijd in Brazilië wachten tot het visum rond is. Pas als Kelly haar visum heeft en in Nederland is, kan ik kijken hoe ik mijn studie kan voortzetten of een andere studie kan beginnen. Verder weten we dat het proces om te wennen in Nederland en de taal te leren voor Kelly  moeilijk zullen zijn. Zeker in het begin. Toch zien we zeer duidelijk dat er in Nederland meer opties zijn dan dat er hier in Brazilië zouden zijn.
We hebben er vrede over en Kelly is al druk Nederlands aan het leren voor de inburgeringstest die ze zal moeten maken voor haar visum. Het blijft natuurlijk een hele grote stap en we zullen er veel steun voor nodig hebben. 
In Christus,
Tijs en Kelly van den Brink


Geen opmerkingen: